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Registros recuperados : 88 | |
23. | | PORTA, B.; CONDON, F.; BONNECARRERE, V.; GUTIÉRREZ, L.; FRANCO, J.; GALVÁN, G. Diversidad y estructura genética del germoplasma de maíz blanco dentad de Uruguay mediante microsatélites. [Resumen]. In: SIMPÓSIO DE RECURSOS GENÉTICOS PARA A AMÉRICA LATINA E CARIBE, 10., 2015, Bento Gonçalves. Recursos genéticos no século 21: de Vavilov a Svalbard. Anais... [s.l.]: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2015. p.65. Agradecimientos: Comisión Sectorial de Investigación Científica, CSIC - UdelaR, Uruguay.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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25. | | BAO, L.; LORENZO, M. E.; GRILLÉ, G.; BANCHERO, L.; CAMPELO, E.; FASIOLO, C.; GALVÁN, G.; GONZÁLEZ, P.; RIGHI, E. Enemigos naturales de las principales plagas del cultivo de tomate. Proyecto FPTA 344; Proyecto GCP/URU/031/GFF. Montevideo (UY): UdelaR-Fac.Agronomía, INIA, MGPA-DIGEGRA, 2019. 12 p. Proyecto FPTA 344: Producción e Introducción de Agentes de Control Biológico en el manejo regional integrado de plagas en hortalizas.
Proyecto Plaguicidas-GCP/URU/031/GFF: Fortalecimiento de las capacidades para la gestión ambientalmente...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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26. | | BOSCHI, F.; SCHVARTZMAN, C.; MURCHIO, S.; FERREIRA, V.; SIRI, M.; GALVÁN, G.; SMOKER, M.; STRANSFEL, L.; ZYPFEL, C.; VILARÓ, F.; DALLA RIZZA, M. Enhanced bacterial wilt resistance in potato through expression of arabidopsis efr and introgression of quantitative resistance from solanum commersonii. Frontiers in Plant Sciences, Volume 8, 25 September 2017, Article number 1642. OPEN ACCESS. THIS ARTICLE IS PART OF THE RESEARCH TOPIC: Plant Pathogenic Ralstonia spp. From the Field to the Lab and Back Again: mechanisms of pathogen virulence and host resistance, population biology, community ecology and strategies for bacterial...Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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32. | | Peluffo, S.; Curbelo, N.; González, H.; Galván, G. Ensayos de evaluación de cultivares de cebolla en el Centro Regional Sur (2011) ln: "INIA, Programa Nacional Investigación Producción Hortícola; UdelaR, Fac. Agronomía, Centro Regional Sur (CRS)". Presentación de resultados experimentales en cultivo de cebolla. Las Brujas, Canelones (Uruguay): INIA, 2012. p. 53-58 (INIA Serie Actividades de Difusión; 676) "INIA, Programa Nacional Investigación Producción Hortícola; UdelaR, Fac. Agronomía, Centro Regional Sur (CRS)"Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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33. | | LAPAZ, M.I.; PIANZZOLA, M.J.; VILARÓ, F.; RODRÍGUEZ, G.; GONZÁLEZ-ARCOS, M.; GALVÁN, G.; SIRI, M.I. Estudio de la sarna común de la papa en Uruguay: avances y desafíos. [Resumen] In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Hortícola. Resúmenes. Jornada Mejoramiento Genético de Hortalizas: Ciencia y Tecnología para la producción y el consumidor, 2019, Salto, Uruguay. Trabajos de investigación relacionados al proyecto. Salto (UY): INIA, 2019. p. 22-23. Este trabajo se desarrollará en el marco del Proyecto CSIC Grupos I+D realizado en conjunto entre investigadores de Facultad de Química, Facultad de Agronomía e INIA.Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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34. | | GALVÁN, G.; SOLLIER, S. Evaluación de cultivares de cebolla NRI-HRI 1993. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); PROGRAMA HORTICULTURA. Resultados experimentales en cebolla 1993-1994. Reunión técnica. Canelones (UY): INIA Las Brujas, 1994. p. 44-47 (INIA Serie Actividades de Difusión ; 6)Biblioteca(s): INIA La Estanzuela; INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó. |
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36. | | VIERA, L.; ALCOBA, F.; GONZÁLEZ-BARRIOS, P.; RODRÍGUEZ, G.; GONZÁLEZ-ARCOS, M.; FERREIRA, V.; GALVÁN, G.; SIRI, M.I.; GAIERO, P.; VILARÓ, F. Evaluación de la resistencia a marchitez bacteriana en germoplasma avanzado de Papa (Solanum tuberosum). 153. (resúmen). Áreas temáticas: Genética. In: Physiological Mini Reviews, 2022, volume 15, Special Issue: III (3er) Congreso Nacional de Biociencias Octubre 2022, Montevideo, Uruguay. p.151-152. Resumen publicado en las jornadas de BIOCIENCIAS: II Jornadas Binacionales Argentina-Uruguay; III Congreso Nacional 2022 "Ciencia para el desarrollo sustentable".Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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39. | | BOSCHI, F.; VILARO, F.; GALVÁN, G.; SIRI, M.; MENONI, M.; MURCHIO, S.; FERENCZI, A.; DALLA RIZZA, M. Evaluación de la respuesta de genotipos transgénicos de papa Solanum tuberosum L. con el receptor EFR inoculados con Ralstonia solanacearum. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Inia Las Brujas; Biotecnología. Apostando a la investigación para un futuro innovador. Jornada de Agrobiotecnología, IX. Jornada Técnica. Canelones (Uruguay): INIA , 2015. p. 9-13 (Actividades de Difusión; 755)Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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Registros recuperados : 88 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
05/11/2021 |
Actualizado : |
05/11/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
REZENDE, S.; BANCHERO, S.; MIGUES, I.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.; BESIL, M.N. |
Afiliación : |
SOFÍA REZENDE, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay; Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; SABRINA BANCHERO, Technological University, Southwest Regional Technological Institute, Paysandú, Uruguay.; IGNACIO MIGUES, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA VERONICA CESIO, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, University of the Republic of Uruguay, Faculty of Chemistry, Montevideo, Uruguay.; MARÍA NATALIA BESIL, University of the Republic of Uruguay, Chemistry Department of Litoral, Paysandú, Uruguay. |
Título : |
Variability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
Ecletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59 |
ISSN : |
0100-4670 (print); 1678-4618 (electronic) |
DOI : |
10.26850/1678-4618eqj.v46.4.201.p47-59 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021.
Section Editor: Assis Vicente Benedetti.
Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy |
Contenido : |
ABSTRACT.- Nutraceutical properties of mandarins are of great interest to promote their consumption. The occurrence of free amino acids in foods is relevant to assess the nutritional value of it. To learn more about the amino acids' occurrence and variability between species, a targeted metabolomics study in 'Ellendale', 'Willowleaf' and 'Page' varieties was performed through ion exchange liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The studied amino acids were asparagine, glutamic acid, glutamine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, threonine and tyrosine. The difference between two consecutive seasons was evaluated, as well as the influence of fruit maturity of 'Page' collected in two periods of 2015. The analytical methodology was validated. The concentration of the compounds through principal component analysis, separated well apart the three cultivars in both harvests, showing a particular profile for each of them. When comparing mature and immature cultivar 'Page', the amino acids with higher levels in mature samples were histidine, asparagine, glutamine and glutamic acid. The profiles were different due to genetic diversity, and the climatic conditions. These results add value to citric production. © 2021 Atlantis Livros Ltda.. All rights reserved. |
Palabras claves : |
Amino acids; High performance liquid chromatography-mass spectrometry; Mandarins; Nutraceuticals. |
Thesagro : |
CITRUS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/download/1206/1208
https://revista.iq.unesp.br/ojs/index.php/ecletica/article/view/1206
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Marc : |
LEADER 02454naa a2200289 a 4500 001 1062516 005 2021-11-05 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-4670 (print); 1678-4618 (electronic) 024 7 $a10.26850/1678-4618eqj.v46.4.201.p47-59$2DOI 100 1 $aREZENDE, S. 245 $aVariability levels of selected amino acids among mandarins produced in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aArticle history: Received: July 27, 2020; Accepted: July 16, 2021; Published: October 01, 2021. Section Editor: Assis Vicente Benedetti. Corresponding author: María Natalia Besil. Email address: nbesil@fq.edu.uy 520 $aABSTRACT.- Nutraceutical properties of mandarins are of great interest to promote their consumption. The occurrence of free amino acids in foods is relevant to assess the nutritional value of it. To learn more about the amino acids' occurrence and variability between species, a targeted metabolomics study in 'Ellendale', 'Willowleaf' and 'Page' varieties was performed through ion exchange liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry. The studied amino acids were asparagine, glutamic acid, glutamine, histidine, methionine, phenylalanine, proline, threonine and tyrosine. The difference between two consecutive seasons was evaluated, as well as the influence of fruit maturity of 'Page' collected in two periods of 2015. The analytical methodology was validated. The concentration of the compounds through principal component analysis, separated well apart the three cultivars in both harvests, showing a particular profile for each of them. When comparing mature and immature cultivar 'Page', the amino acids with higher levels in mature samples were histidine, asparagine, glutamine and glutamic acid. The profiles were different due to genetic diversity, and the climatic conditions. These results add value to citric production. © 2021 Atlantis Livros Ltda.. All rights reserved. 650 $aCITRUS 653 $aAmino acids 653 $aHigh performance liquid chromatography-mass spectrometry 653 $aMandarins 653 $aNutraceuticals 700 1 $aBANCHERO, S. 700 1 $aMIGUES, I. 700 1 $aCESIO, M.V. 700 1 $aRIVAS, F. 700 1 $aHEINZEN, H. 700 1 $aBESIL, M.N. 773 $tEcletica Quimica, 2021, Volume 46, Issue 4, Pages 47-59. Gold Open Access. doi: https://doi.org/10.26850/1678-4618eqj.v46.4.2021.p47-59
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